poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Flapjack na niepogodę

Za oknem pogoda niezbyt sprzyjająca spacerom, wycieczkom i innym formom spędzania czasu poza domem.
W takie szare dni jak ostatnie, na poprawę humoru proponuję flapjacka - ciasto, ciastko szybkie, tanie i przede wszystkim zdrowe.
Pierwszy raz domowego flapjacka spróbowałam na zbiórce "scout-ów" mojej córki. Był przepyszny, nieporównywalny z kupnym.
Postanowiłam zdobyć przepis i od tego czasu często rozkoszujemy się jego smakiem, urozmaicając sobie coraz to innymi dodatkami.

400g płatków owsianych,
200g masła,
4 łyżki miodu,
1 szkl. brązowego cukru ( może być biały),
Dodatki w zależności od gustu: orzechy, rodzynki, suszone owoce, ziarna słonecznika, pestki dyni itp.

Masło, cukier i miód rozpuszczamy. Następnie wsypujemy płatki i "dodatki". Mieszamy dokładnie. Wykładamy na blaszkę, robiąc cienki placek. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni.
Pyszne.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz